Mål din talje: Derfor bør du holde styr på tallene

Blog

Dit taljemål er ikke kun rart at vide, når du skal købe tøj efter størrelsesguider. Det er nemlig også afslørende for din generelle sundhedstilstand. Dit taljemål kan nemlig afdække, om din krop er indenfor de hensigtsmæssige vægtgrænser. Mål din talje og find din kropsform, så du kan vurdere dine risici for at udvikle fedmerelaterede sygdomme.

Sådan måler du din talje

Det er super let og hurtigt at måle din talje. Det er nemmest at bruge et blødt langt målebånd, når du skal tage dit taljemål. Mål din talje, når du er hverken er sulten eller proppet.

  1. Lokaliser den nederste kant af dine ribben og den øverste del af din hofteknogle. Lige imellem disse to punkter er din talje uanset, om din navle er på over eller undersiden.
  2. Brug gerne et spejl til at sikre, at du får målebåndet vandret omkring kroppen.
  3. Mål taljen, når båndet ligger glat hele vejen rundt.

Noter gerne tallet ned til dokumentation.

Din kropsform er afgørende for taljemålet

Alt efter din kropsform, hormonniveauer og livsstil vil dit fedt placere sig forskelligt på kroppen. Det er sundt for kroppen at være normalvægtig, hvor der stadig er fedt på kroppens bløde steder. Problemet opstår, hvis fedtet sætter sig omkring de indre organer.

Her har du en smart beregner til at måle taljen, så du kan få vurderet, om dine målinger er indenfor normal grænserne.

Æble, pære eller banan?

Det er helt normalt at kvinder har en højere fedtprocent end mænd. Dette fedt sidder på hofter, lår og baller, og det er derfor ikke omkring de indre organer. Pæreformen er derfor også sundere end æbleformen, hvor fedtet sidder midt på kroppen.

Hvis du skal finde ud af, hvilken kropsform du har, og om du er yderligere udsat for at udvikle livsstilssygdomme, så mål din talje og få styr på tallene.