Moderne storytelling med klassiske værktøjer

Fritid

Har du lyst til at begynde at skrive? At skrive kan være lige præcis det kreative outlet du har brug for, men det kan være rart at have nogle skriveværktøjer med i værktøjskassen, for at skrive noget du bliver glad for og måske også har lyst til at vise frem. Det kan du læse mere om her.

Brug berettermodellen

Berettermodellen, som du kan læse mere om her https://re-ad.dk/berettermodellen/, er et analyseværktøj der følger en spændingskurve, som du måske genkender fra mange kendte romaner, noveller og historier. Dette er også en model, der bruges meget på film.

Det handler om en fortællingsmodel, der følger en spændingskurve, der gør indholdet interessant at følge med i. Dette er både et moderne og et klassisk værktøj, for det bliver i princippet aldri gammelt.

Sådan bruger du berettermodellen

Hvis du vil bruge denne model i din skriving eller måske i en analyse af en bog du læser, så kan du læse med her.

Berettermodellen begynder med det man kalder et anslag. Her sætter man ligesom tonen, og vækker læserens interesse, så de har lyst til at læse videre. Man skal trække læseren ind i fortællingens univers. Deretter følger der en præsentation, der man for alvor introducerer fortællingens hovedpersoner. Så kommer der en uddybning, hvor man får endnu mere indblik i universet. Så kommer det der kaldes et point of no return, her sker der noget der gør, at man ikke længer bare kan vende tilbage til udgangspunktet. Derefter følger der en konfliktoptrapning, et klimaks og til slut en udtoning.

Hvis man følger denne model, bliver det nemmere at skrive noget der mere konstrueret kan holde på spænding og interesse. Hvis du gerne vil skrive en bog, så kan det derfor være en god ide at følge berettermodellen, så du har en overordnet struktur at forholde dig til. Du kan med fordel også udfylde de forskellige punkter, med den planlagte fortælling, inden du skriver den ud.